Страхотната кенийка Фейт Кипиегон счупи рекорда на 5000 м в леката атлетика, като спечели старта от Диамантената лига в Париж с време от 14:05.20 мин.

Вечно усмихнатата африканка отново не можеше да повярва, държейки главата си в ръце... Така бе и преди дни, когато тя отново бе световен рекордьор по време на старта във Флоренция. А не можем да повярваме и ние...

ВИЖТЕ КАРТИНА ОТ ГОЛЯМАТА ВЕЧЕР ЗА АТЛЕТИКАТА В ПАРИЖ>>>

Защото миналата седмица Кипиегон счупи рекорда на 1500 м, а сега би този в съвсем друга дисциплина. Историческо!

Петъчната вечер в Париж бе изключително вълнуваща, като общо три върхови постижения паднаха.

Ламеча Гирма след рекорда на 3000 м стипълчейз

Снимка: Getty Images

Световен рекорд подобри и етиопецът Ламеча Гирма събори върховото постижение на 3000 м стипълчейз - 7:52.11 мин.

Той падна на земята след края на бягането и не стана дълго - невярващ, след като по средата на дистанцията изглеждаше, че темпото му е далеч от рекорда.

А норвежецът Якоб Ингебристен изпълни мисията, с която се яви в Париж. Световният шампион на 5000 м този път бяга на традиционната, но считана за неофициална дистанция-култ в атлетиката "2 мили", като постави върхово постижение в историята - 7:54.10 мин.

И то се отбелязва като "най-добро в света", но без етикета "световен рекорд" в официалните документи със статистиките.

В спринта на 100 метра голямата новина бе завръщането на Марсел Джейкъбс, олимпийския шампион от Италия. Но той остана едва седми, след като видимо не е напълно готов при възстановяването от травмата му.

Победи американецът Ноа Лайлс (9.97 сек), който пък минава за специалист на 200 метра, където е и световен шампион.

Втори и трети - изненадващо донякъде, са Фердинанд Оманиала (Кения) и Летсиле Тебого (Ботсвана), а едва след тях остана опитният ас Йохан Блейк от Ямайка.