Мартина Навратилова вдигна на нож гей общността десетилетия, след като се превърна в нещо като нейно знаме в спорта.

Легендарната шампионка в тениса написа коментарна колонка в английския в. "Таймс", в която развива тезата си за транссексуалните състезатели.

Реакцията е мигновена, като американската организация на гейовете в спорта - Athlete Ally, обяви, че къса всякаква връзка с Навратилова и я обявява за "персона нон грата".

"Един мъж решава да стане жена, прави необходимите промени и приема нужните хормони - пише Навратилова. - След което влиза в спорта за жени, печели добри пари и слава, а след това се връща към това да прави деца. И отново е мъж. Това е измама, това е нелепо.

Разбира се, че той има предимство с физическите особености на тялото и организма му. Напълно ОК съм с транссексуалните хора, но ако трябва да се изправям срещу тях в спорта - не, благодаря."

Тезата на една от най-популярните гей икони в спорта предизвика Athlete Ally да пусне официално изявление:

"Коментарите на Навратилова са трансфобични (да, има такава дума) и показват тотално неразбиране на науката и фактите. Те създават опасни митове и стереотипи."

През 1981 г. шампионката с 18 титли от Големия шлем излезе открито и призна, че е бисексуална.

Направи го в интервю за "Ню Йорк Таймс", като стана една от първите открити лесбийки в елитния спорт. От 2014-а има брак с дългогодишната си приятелка Юлия Лемигова.