Петър Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на Техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж.

За първи път българин е номиниран в тази роля за най-големия спортен форум.

"За мен е чест и отговорност да представлявам България в тази роля на Олимпийски игри. Приемам номинацията от World Aquatics като голямо признание и за мен, и за страната ни. Благодаря на Международната федерация по плуване, на Българска федерация плувни спортове и на всички, които ме подкрепиха", заяви Петър Стойчев.

Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (от 2001 до 2011 г.) и е признат за най-успешния състезател в света по плувен маратон. Световен шампион по плуване на 25 км в открити води в Шанхай през 2011 г. Петър Стойчев е първият българин, приет в Международната зала на плувната слава в САЩ.

Петър Стойчев участва четири пъти на Олимпийски игри като състезател. В Сидни 2000 и Атина 2004 стартира на 400 и 1500 м свободен стил.

Той е знаменосец на България на Олимпийските игри в Пекин 2008. Завършва на 6-о място в олимпийското маратонско плуване. Класира се и на четвърти Олимпийски игри, а в Лондон 2012, малко преди да навърши 36 г., финишира 9-и в плуването на 10 км в открити води.

През 2024 г. в Париж Стойчев ще участва на петите си Олимпийски игри, но вече в нова роля край олимпийския басейн - като част от екипа на Техническия комитет по плуване към World Aquatics.