Граждански съд в Швейцария отмени наказанието на плувеца Сун Ян, с което реално го върна в спорта.

29-годишният китаец бе на път да се откаже, след като Спортния арбитражен съд (КАС) го извади за 8 години заради повторно пропускане на допинг тест през 2019-а.

Жалбата му обаче е успешна и съдът в Женева върна за преразглеждане делото в КАС. Изрично е упоменато, че то трябва да бъде поверено на различен съдийски състав от онзи, който е взел оригиналното решение.

Така надеждите на трикратния олимпийски шампион в плуването са, че ще може да се състезава и да се готви за игрите в Токио догодина.

Международната антидопингова централа WADA обаче предупреди:

"Разочаровани сме от такъв ход на събитията и отново ще предоставим пълните си аргументи на КАС."

Около Сун това не е първа скандална ситуация, след като той вече веднъж изтърпя тримесечна санкция за допинг през 2014-а, когато стимулантът Триметазидин бе открит в организма му. Тогава наказанието отпадна, защото междувременно субстанцията излезе от списъка с непозволени.

WADA го обвини през 2018-а, че е предизвикал унищожаване на улики - контейнер с негови кръвни проби бе счупен с чук преди да бъде пренесен за изследване, но мистерията около извършителя така и не бе разкрита. Сун отрича да има нещо общо със случилото се.