Губернаторът на Токио Юрико Койке заяви, че най-добрият сценарий за олимпиадата в японската столица през лятото на 2021 година ще бъде организирането на състезанията със зали и стадиони пълни със зрители, съобщава "Ройтерс".

По-рано генералният секретар на организационния комитет на Токио 2020 Тоширо Муто обяви, че японските власти планират да освободят пристигналите на Олимпиадата спортисти и зрители от страни с благоприятна епидемиологична ситуация от необходимостта да преминават двуседмична карантина.

Тъй като случаите на заразени с КОВИД-19 нарастват в много страни по света, организаторите на Олимпийски игри все още не са решили дали да допуснат зрителите на местата през следващата година и ако да, колко на брой.

Койке каза, че организаторите все още се надяват местата да бъдат запълнени със зрители, когато Олимпийските игри започнат през юли.

"Най-добрият сценарий би бил, когато всички спортисти от цял свят пристигнат тук на сигурно и спокойно място, а Олимпийските игри, както и в предишни години, могат да се проведат пред пълни трибуни с фенове", каза Койке.

Тя предупреди, че в Токио се наблюдава нарастване на заразените сред възрастните жители.

Койке трябва да се срещне с японския премиер Йошихиде Суга по-късно във вторник, за да обсъди кампания за насърчаване на пътуванията в страната, въведена от правителството по-рано тази година, за да се опита да стимулира местните икономики, засегнати от почти пълното отсъствие на чуждестранен туризъм на фона на пандемията.

"Ясно е, че движението на хора оказва влияние върху увеличаването на случаите. Необходимо е да се разгледа какви ограничения могат да бъдат необходими за това", каза още губернаторът на японската столица.