Олимпийският шампион Норвегия спечели и втората щафета на 4 по 7.5 километра за мъже от началото на сезона на Световната купа по биатлон.

Стурла Лагрейд, Филип Андерсен, Йоханес Тингнес Бьо и Ветле Кристиансен бяха без конкуренция в астрийския зимен център Хохфилцен. Тимът спечели с 1:18.02.6 часа с една наказателна обиколка и със само 7 допълнителни патрона.

Норвежците поведоха с повече от 1:15 минути след третия пост, след което накрая Кристиансен влезе в наказателен рунд. Това обаче не попречи на тима да стигне до крайния успех, който е втори за сезона от два старта.

На второ място завърши отборът на Швеция с пасив от 20.0 секунди, без наказателна обиколка и с 8 допълнителни патрона.

Третата позиция зае Германия с пасив от 28.6 секунди (1 обиколка и 5 допълнителни патрона. В топ 6 са още тимовете на Франция, Финландия и Австрия, а в надпреварата участваха 20 състава.

България завърши на 19-о място, след като тимът беше затворен с обиколка след трети пост. Българският състав Благой Тодев, Владимир Илиев, Антон Синапов и Васил Зашев направи добро състезание до средата, не допусна наказателна обиколка, но първите трима използваха по 5 допълнителни патрона и Зашев не потегли по последен пост. Синапов завърши своето бягане на 5:39.0 минути зад Норвегия.

В класирането за Световната купа след два старта при щафетите начело е Норвегия със 180 точки, пред Германия със 135 и Франция със 110 точки. България е на 18-о място с 46 точки.

Утре в Хохфилцен предстои щафета на 4 по 6 км за жени и преследване на 12.5 км за мъже.