Мачове по баскетбол, бейзбол и футбол в САЩ през изминалата нощ нямаше, но за разлика от НБА, МЛБ и МЛС, в НХЛ всичко продължи по план. Баскетболистите, бейзболистите и футболистите бойкотираха планираните си срещи в знак на протест срещу поредната порция полизейско насилие в Щатите - срещу Джейкъб Браун, когото полицай простреля четири пъти в гръб.

В хокейната лига на САЩ и Канада се изиграха три мача, като два от тях реално можеше да бъдат отменени в следствие на бойкотите на другите лиги, но това не се случи.

Нападателят на Сан Хосе Шаркс Ивандър Кейн, който подобно на жертвта Браун е тъмнокож, разкритикува липсата на позиция от страна на ръководството на хокейната лига.

"Това е пореден пример относно липсата на внимание от страна на НХЛ, на играчите и на журналистите. Трябва да бъдем по-отговорни. Може би е време да се откажем от част от привилегиите си, за да можем истинск ида водим тази битка. Докато това не се случи, ситуацията няма да се промени", обяви Кейн.

Ръководството на НХЛ е обсъдило възможността да отмени срещата между Колорадо и Далас, но до този сценарий не се стигна и мачът се игра. Играчите от своя страна вече дискутирят помежду си идеята да бойкотират остатъка от плейофите. 

В срещата между Бостън и Тампа Бей играчите са научили за случващото се, когато вече са били на леда и не са имали време за реакция.

Защитникът на Минесота Мат Дъмба определи случилото се като "обезкуражаващо".