Павел Буре е голямо име в световния хокей. Двукратен олимпийски шампион с дузина сезони и 437 гола и 342 асистенции в НХЛ. Дясното крило и до днес държи редица рекорди, включително за най-много голове в един сезон с екипите на Ванкувър и Флорида.

Националната хокейна лига попадна в центъра на вниманието, след като снощи бе единственото първенство в САЩ, което не отложи мачовете си.

Буре остава интересен събеседник за медиите, както и един от любимите партньори на леда за Владимир Путин, с когото често играят заедно. 49-годишният бивш спортист взе отношение по темата за борбата с расизма и нестихващите протести в Щатите. 

"Играх и работих в САЩ повече от 20 години. С хора от различни националнист и раси. Отнасял съм се по абсолютно еднакъв начин с всички. Сега говорим за равнопоставеност. Ако действително има такава, то един закон трябва да бъде интерпретиран по един и същ начин. Ако нещо се случи на бял човек, то това е нищо, но ако стане с тъмнокож - това е същински инцидент. Трябва всичко да е еднакво за всички", смята Буре.

"Най-добрият ми приятел Джино Оджик бе част от коренното население на Щатите. Те са най-репресираните хора в Северна Америка. Бях приятел с Доналд Брашиър, който е черен. Всички се отнасяхме по един и същ начин и нямаше расизъм. Това, което се случва сега, е някаква тотална истерия. Обратен расизъм", добавя още хокеистът, който бе приет в Залата на славата през 2012 година.

Руснакът заяви, че не дели хората по цвят на кожата, а по това дали са добри или лоши. По думите му лоши има абсолютно навсякъде и законите трябва да се спазват, защото всички животи имат значение.