Лекоатлети от Русия и Беларус, които в момента живеят в тези страни, няма да бъдат допуснати от участие в тазгодишното издание на Бостънския маратон, дори преди това да са получили апликации, съобщиха организаторите късно снощи. Състезанието ще се проведе на 18-и април.

Изключването от най-стария редовно провеждащ се маратон в света се отнася и за атлети, които преди това са били приети в списъка за участие. Но санкцията е само за състезатели, които в момента живеят в тези две страни, но не и руски или беларуски спортисти, регистрирани за събитията, които не са резиденти на страните. Ще им бъде позволено да се състезават, но няма да могат да бягат под флага на страната си, съобщи още Бостънската атлетическа асоциация (БАА).

"Както много хора по света, ние сме ужасени и възмутени от това, което видяхме и научихме от репортажите в Украйна, казва президентът на БАА Том Грилк в специално изявление по случая. Вярваме, че маратонското бягане е световен спорт и като такъв ние ще се опитаме да помогнем, както можем, на хората от Украйна".

БАА обяви още, че няма да признава националната принадлежност на спортистите от Русия и Беларус, както и няма да използва знамената на двете страни до второ нареждане. Специални покани за спортисти от тези страни през тази година няма да бъдат изпращани, добави Грилк.

Организаторите заявиха, че ще направят определени опити да възстановят входните такси на спортисти, които вече не могат да участват, ако такива са заплатени. Също така за спортистите от Украйна, които са се записали и не могат да участват, правата им ще бъдат запазени за бъдещи издания.