Българинът Христо Христов зае четвърто място в двубоя в категория до 109 килограма на световното първенство по вдигане на тежести в Ташкент, Узбекистан.

Варненецът направи шест успешни опита и събра двубой от 388 килограма. В изхвърлянето той вдигна 170, 176 и 178 килограма, а в изтласкването се справи с 200, 206 и 210 килограма - резултати, които му отредиха пето място в изхвърлянто и шесто в изтласкването.

Неприятната новина за Христов, който през август стана пети на олимпийските игри в Токио, бе контузията в дясното бедро, която получи при последния си опит в изхвърлянето. Въпреки това той стисна зъби и направи три успешни изтласквания, но след последния напусна подиума с чужда помощ.

Шампион стана представителят на домакините Акбар Джураев. Олимпийският първенец от Токио бе другият щангист, освен Христов, който направи шест успешни опита. Той събра двубой от 433 килограма - с три повече от този, с който взе златото в японската столица.

Джураев спечели златния медал и в двете движения с постиженията си от 195 килограма в изхвърлянето и 238 в изтласкването.

Втори в двубоя остана другият представител на Узбекистан Руслан Нурудинов, който събра 421 килограма двубой (185 кг + 236 кг).

Световният рекордьор в двубоя Симон Мартиросян от Армения остана трети в крайното класиране с 416 килограма двубой. Той взе среброто в изхвърлянето със 188 килограма и бронз в изтласкването с 228 килограма.

Христо Христов бе последния български представител на световното първенство в Ташкент, което приключва утре със надпреварата при най-тежките над 109 килограма. България приключва със златен медал в двубоя на Карлос Насар до 81 килограма и бронзов на Ангел Русев до 55 килограма. Насар взе и сребро в изхвърлянето и злато в изтласкването, докато Русев се пребори за злато в изтласкването.

Крайно класиране в категория до 109 килограма при мъжете:

Двубой:

1. Акбар Джураев (Узбекистан) - 433 кг

2. Руслан Нурудинов (Узбекистан) - 421 кг

3. Симон Мартиросян (Армения) - 416 кг

4. ХРИСТО ХРИСТОВ (БЪЛГАРИЯ) - 388 кг