Бившият футболен национал Христо Янев, който след края на активната си кариера на терена постигна успех и като треньор, вдигайки Купата на България с ЦСКА, наскоро покори още един връх. Буквално. Майсторът на пряк свободни удари успя да изкачи втория най-висок връх в Европа - Монблан (4809 метра), при това в името на благтворителността.

Янев направи изкачването в подкрепа на децата от аутистичния спектър и с емоционално-поведенчески проблми в развитието, както и с проблеми в комуникативното развитие. Кампанията му носи името "Всяко дете заслужава", като Христо се надява един ден да бъде изграден терапевтичен център за децата с подобни затруднения.

 "Синът ми имаше проблеми, част от спектъра на аутизма, трудно и късно проговри, нямаше да се справим без професионална помощ. Искаме да помогнем на хората, които не знаят за тези неща. Искахме да покажем, че съществува този проблем и да се вземе решение за тези деца още в начална фаза", заяви Янев при гостуването си в предаването на bTV 120 минути., признавайки, че изкачването на най-високия връх в Алпите е била и негова лична битка.

"Важно е да се знае, че децата не бива да се оставят, но много родители не знаят за този проблем и си казват - "Няма да тормозя детето си, то ще проговори по-късно". Точно в такъв момент тярбват и професионалистите", смята бившият халф, изиграл 11 мача за България.

"Специалистите ще кажат какво да се направи, как да се възпитават децата, какви изисквания да имаме към тях, всяка крачка ще бъде показана, за да се отстрани този проблем", обяснява мечтата си за създаване на специализиран център той. 

Според него това изкачване е било и символ на непреклонноста му като родител и желанието му да покаже, че решение винаги има.