Четирима служители по организацията на олимпийските игри в Токио са арестувани за употреба на кокаин и нарушаване на мерките в условията на пандемия.

Задържаните са чужденци, работят за компания, която има договор с организационния комитет да обслужва игрите с електрозахранване, необходимо за специални нужди.

Например - допълнително такова за маратона, за олимпийското село и т.н.

Двама от арестуваните са британци, а другите двама - американци. Те са проверени по сигнал след бурна нощ в центъра на Токио, като в заведението, в което са били, са нарушени антипандемичните мерки в столицата.

Един от тях - американският гражданин Рей Букет, на 22 години, е опитал да влезе със сила в съседен на заведението апартамент, откъдето са направили забележка за шума и безпокойството. Полицията е пристигнала на място, задържала е цялата компания, а впоследствие при обиск в техните хотелски стаи са намерени неголеми количества кокаин, със сигурност само за лично ползване.

Случилото се е от края на миналата седмица, но новината се разпространява едва днес, след като медиите в Япония я публикуваха. И организационният комитет призна официално за инцидента и разкри имената на участниците в него.

Така се избягват спекулации, че арестуваните са хора от щабове на отбори или спортисти.

"Работодателят им ще бъде наказан, а ние се извиняваме за случилото се и се надяваме то да не наруши репутацията на игрите Токио 2020", се казва в съобщението на организаторите.