Шампионите от тазгодишното издание на Маратона на София са хванати с допинг и отстранени временно, съобщи агенция "Ройтерс", цитирайки решение на Звеното по почтеността на атлетиката (Athletics Integrity Unit или просто AIU).

Новият орган в Световната федерация работи в близки отношения с Международната антидопингова агенция и следи за нарушения.

Виктория Хапилина (Украйна) и Усеф Сбаи (Мароко/Италия) спечелиха надпреварата в българската столица преди месец, като поставиха рекорди на трасето.

Двамата са дали положителни проби за забранен стимулант по време на тест, който е направен на състезание. Не се уточнява, дали това се е случило в София.

"AIU отстранява Хапилина и Сбаи заради наличието на кръвния допинг ЕПО в пробите им, като това е нарушение на антидопинговите правила на WADA", се казва в съобщението.

Маратонът в София преди месец мина под знака на скандала с изблъскването на сръбската състезателка Оливера Йевтич още след старта.

Може би и затова малко встрани останаха постиженията на Хапилина - 2:27:56 часа, и Сбаи (2:13:03 часа), които са най-добри за състезанието в нашата столица.

Снимка: Bulphoto