Смут настана във Франция дни, преди великата игра ръгби за завземе страната и света със старта на Мондиала, чакан четири години.

Лудата по този спорт нация обаче се втрещи, когато в тима на "петлите" по спешност бе добавен Бастиен Шалуро, който трябва да е "на стендбай" при контузия.

31-годишният играч на Монпелие в момента обжалва пред съда ефективна присъда за 6 месеца след побой, нанесен на расистка основа през 2020-а. Това бе заключението на магистратите тогава, въпреки че ръгбистът отрича да е атакувал други двама играчи - Яник Ларже и Насим Ариф, заради цвета на кожата им.

Присъдата обаче е обоснована точно така - нападение и побой, предизвикано от расата на атакуваните.

В понеделник Шалуро даде специална пресконференция и обясни, че не е расист и ще изчисти името си от петното, лепнато му около случая. Това се наложи, след като медиите във Франция задават въпроса трябваше ли да бъде викан играч с такава репутация в тима за най-големия форум в най-джентълменската игра.

И първият мач на французите в петък, още на откриването на световното, е срещу Нова Зеландия. Митичният отбор, наричан Ол Блекс...

Скандалът стана особено бурен, след като целият тим и треньорът Фабиен Галтие бяха на традиционната преди такъв форум среща-обяд при президента Еманюел Макрон в понеделник.

И се разбра, че държавният глава е инструктирал наставника: "Не бива да допускаме такива ситуации да излизат от контрол и да стават водеща новина."

Последва пресконференцията на Шалуро, на която бе казано, че присъдата се обжалва и има всички основания да се смята, че е неправомерно приложена.

"Не съм расист", отсече директно ръгбистът на брифинга.

Световното първенство по ръгби започва в петък, 8 септември, и голяма част от мачовете ще се предават в България (БНТ 3).