Щафетата с олимпийския огън ще бъде съпроводена до стадиона на откриването на Пекин 2022 без зрители заради КОВИД-19 пандемията, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки организаторите. Факелът ще бъде пренесен от 1200 души, като маратонът ще започне на 2 февруари и два дни по-късно ще пристигне в Пекин през съседната провинция Хубей.

"Наш приоритет е безопасността на хората и щафетата няма да бъде по-различна. Предвид мерките за ограничаване на разпространението на КОВИД-19, церемонията ще бъде проведена при закрити врата", съобщава Ян Хайбин от Комисията по спортните въпроси в китайската столица.

Пекин, който е първият град с домакинства на зимни и летни Олимпийски игри, задължава всички участници в щафетата да бъдат напълно ваксинирани и тествани най-много 14 дни преди пристигането на факела.

Самата щафета е много по-кратка от предишни. Тя ще посети Великата китайска стена, олимпийския парк в Пекин, комплекса International Grape Exhibition Garden, промишлената зона в Чжанцзякоу и други места с голямо обществено значение. Само предварително и внимателно избрани хора ще има възможност да наблюдават щафетата на живо.

За Олимпийските игри в Токио факелът пропътува над 2000 километра за 121 дни. Щафетата преди Пьончан 2018 пък премина точно 2018 километра до крайната си дестинация.