Словения, която в последните години се превърна в истинска сила в колоезденето, ще има своя голям шампион от обикоклата на Италия.

Той се казва Примож Роглич, който със страхотно каране в днешния предпоследен 20-и етап успя да облече "розовата фланелка".

А както знаем, в последния етап лидерът не се атакува, кеото означава, че утре Роглич ще влезе в Рим като новия крал на Джиро д'Италия.

Всичко се решаваше днес, с 18-километров часовник, гарниран с брутално изкачване в последните му 7 километра, когато колоездачите трябваше да преодолеят 889 метра денивелация.

Ясно бе, че именно това изкачване ще реши всичко, а етапът започна с 26 секунди преднина за Герант Томас от отбора на "Инеос".

Примож Роглич бе фаворит и никой не поставяше под съмнение етапната му победа в часовника, но въпросът бе дали това ще се случи с нужния му аванс.

Отговорът е да, защото Роглич го направи с феноменално катерене, в което дори и паднала верига не го спря. Три километра преди финала нелепата повреда накара стотиците словенски фенове край трасето да изтръпнат.

Въпреки падналата верига обаче Примож Роглич сложи разлика от 40 секунди на Томас, което означава, че утре словенецът ще влезе победоносно в Рим.

Така след трите победи в Обиколката на Испания, Роглич ще прибави и така на Италия. Това се случи с часовник в предпоследния етап, по същия начин, по който той изгуби "Тур дьо Франс" от сънародника си Тадей Погачар преди три години.

Драма в предпоследния етап, която беляза едно страхотно и адски равностойни "Джиро", спечелено със само няколко секунди за общо 3440-те километра, които колоездачите изминаха.

Снимка: АР/БТА