Владимир Путин коментира скандала с изхвърлянето на Русия от спорта за 4 години, между останалите теми, които бяха засегнати на пресконференция в Париж. Президентът от Кремъл е там на среща на т.нар. "нормандски формат".

Според държавния глава, решението на WADA от понеделник противоречи на устава на Международния олимпийски комитет.

"Имаме всички основания да обжалваме пред Спортния арбитражен съд - каза Путин по темата. - Естествено, трябва да разгледаме въпроса детайлно, да бъде анализиран от специалисти и адвокати. Това, което виждам на първо четене е, че няма никакви обвинения към Руския олимпийски комитет.

А ако няма такива, то страната би трябвало да може да се представи на игрите в Токио със своя флаг.

Най-важното е - и с това ще се съгласят всички, предполагам - че всякакво наказание от времената на Римските закони е индивидуално, а не колективно. И трябва да бъде налагано според индивидуалните дела на всеки. Не може да има колективно наказание и върху тези, които не са извършили нищо нередно.

Знам, че хората във WADA добре разбират това.

И ако въпреки това налагат такава колективна санкция, това вече ми дава основания да мисля, че зад това решение не се крие опит да се изчисти световния спорт, а други, политически аргументи, които нямат нищо общо с интересите на спорта и Олимпийското движение."