Играч от шампиона в Националната футболна лига е първият, който избра да не участва в предстоящия сезон в най-обичания спорт на Америка.

Защитникът на Канзас Сити Лоран Дюверне-Тардиф обяви пред шефовете на Лигата, че няма да играе от септември, когато стартира първенството в американския футбол.

29-годишният играч е доктор извън терена и от март работи непрестанно в клиника в родния си град в Канада. Той помага в битката с пандемията от коронавирус и се е сблъскал с вируса лице в лице.

"Не мога да позволя да застраша животи, като предам вируса в средата на любимата ми игра - обясни Тардиф. - Заразата е изключително трудно контролируема, а завръщането ми в отбора и в НФЛ ще доведе до рискове. Аз вече съм поел такива като се грижа за пациенти. Това е по-важно."

Решението му означава, че той ще се лиши от годишната си заплата в Канзас Сити, като ще получи 150 000 долара обезщетение от НФЛ. Такова е гарантирано на всеки, който откаже да играе заради пандемията.

Заплатата на Тардиф е около 8 милиона долара на сезон.

"Това е едно от най-трудните решения в живота ми, и то - не заради парите - обясни играчът. - Трябва да бъда максимално отговорен и да направя това, което е правилно.

Аз съм на първа линия в битката с тази зараза от ден първи, стресът е голям, а рисковете и потенциалните мащаби на разпространение още не са ни напълно известни."

Тардиф е единственият играч в НФЛ с медицинска диплома, а и практикуващ.

В други години той е доброволец без заплащане и помага в канадски клиники в периода март-юли, преди да започне подготовка за следващия гладиаторски сезон в НФЛ от лятото до старта на мачовете през септември.

Сега обаче е различно заради огромния брой случаи в Щатите и Канада, като футболистът е пряко ангажиран с отделението, което се занимава със заразени с Covid-19.