Президентът на БФХГ Илиана Раева, която днес празнува рожден ден, си пожелава здраве и един мирен свят. Тя е начело на една от най-успешните спортни федерации в България.

"Моята работа ми носи невероятно удовлетворение. Обичам хората, с които работя. Уважавам труда и отдадеността им. Винаги съм знаела, че един ден ще бъда начело на гимнастиката и когато това се случи, се хвърлих в морето с цялото си сърце. Исках да направя от художествената гимнастика институция в спорта и с днешна дата съм щастлива, че успях. Старая се да ръководя правилно, справедливо и отговорно. Държа да се спазва йерархията, но едновременно с това, го има и уважението помежду ни на всички нива. Мога да поемам отговорност и да осъществявам реално смели мечти, които за някои са невъзможни, а за мен са истинска вълнуваща авантюра с ясно видим край. След толкова години начело на клуб, на треньорски съвет, на национален отбор и федерация смятам, че да си добър ръководител и по-важното успешен, все пак е и талант. Разбира се, талантът е труд и трябва да се усъвършенства постоянно. Да, днес мога да кажа как се чувствам начело на БФХГ- чувствам се президент на най-успешната спортна федерация в България. Благодаря на всички, които са неизменно до мен и с мен! Пожелавам си здраве и един мирен свят", заяви Раева в интервю за фейсбук страницата на централата.

Тя наследи на поста трикратната световна шампионка Мария Гигова през 2012 година.

"Мария Гигова е много специален човек за мен. Тя е епоха в българската и световна художествена гимнастика! Много съм се възхищавала от начина, по който умее да се съхранява и огромната ѝ работоспособност. Тя не ми е давала съвети как да работя, но през всичките тези години ме е подкрепяла и никога не скривала възхищението си от моята енергия и постижения. Това винаги ме е мотивирало допълнително. Освен всичко, някак винаги съм се чувствала спокойна и уверена, когато тя е до мен. Мария е "докосната" и носи някакво сияние и харизма, която много ме зарежда. Благодарна съм й за много неща. Неслучайно двете бяхме заедно на най-великия момент в българската художествена гимнастика - спечелването на първия златен олимпийски медал. Тя на съдийската маса, аз като президент и водач на олимпийската делегация. Нищо не е случайно в това велико тайнство живота", добави Раева.

"Предизвикателствата са много и най-различни. Те не включват само видимите успехи. Напротив - големите предизвикателства са често невидими. Едни от най-големите ми постижения са тези, когато съм успяла да убедя - невероятни гимнастички да не се отказват (при взето такова тяхно решение) и след това са ставали шампионки и са били най-щастливите на света. Или това да накарам треньорите да повярват, че могат и да отиват заредени за работа в залата. Да мотивирам и стимулирам талантливи състезатели и треньори, е голямо щастие и предизвикателство за мен. Да им вдъхвам вяра и сили... невероятно е! Веднага в съзнанието ми изниква образът на Вяра Ваташка - разплакана и съкрушена и след това летяща от щастие и радост. Убедих я, че е страхотен треньор и направих и невъзможното да я задържа, и тя успя! Имам и други такива случаи със състезатели и треньори. Ето, това са моите големи успехи. Разбира се, олимпийската титла беше голямата ми мечта. Тя ще бъде един много вълнуващ роман, защото там са събрани над 30 години", казва още Илиана Раева.

"Нагледала съм се на президенти, чиято цел е да си разхождат костюма и тоалетите. Аз обичам също да го разходя, но този тоалет да отива на постиженията ти. Ако не си осъзнал, че да ръководиш означава да се грижиш много за подчинените си, мечтите се превръщат в мираж. Провалът е катарзис, но само при условие, че имаш душа. А катарзисът е огромна крачка нагоре по стълбата. Успехът е глътка въздух и миро за душата, за да се заредиш и продължиш по-уверен. Аз често казвам: "Колкото повече изпитания имаш, толкова повече си богоизбран". Мечтая за успешен път и приемственост. Мечтая след нас на другите да не им е толкова трудно и да проправим пътеката, за да няма катаклизми в българската художествена гимнастика. И за други неща мечтая, но всичко, ако е рекъл Господ", добавя президентът на БФХГ.