Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) изрази пълната си увереност, че Олимпийските игри в Токио 2020 ще бъдат успешни и ще се състоят по план от 24 юли до 9 август, но не изключват възможност те да бъдат отложени.

"МОК, Организационният комитет на Токио 2020, градът-домакин, правителството на Япония и Световната здравна организация обединихме сили от средата на февруари и вярваме, че с всички предприети мерки Токио ще организира безопасни и сигурни Игри", съобщиха от МОК.

По-рано днес японският министър по олимпийските въпроси Сейко Хашимото обяви, че има вариант Олимпиадата да бъде пренасрочена за по-късно през годината, ако епидемията от коронавирус не бъде овладяна до лятото.

"МОК може да отмени Олимпиадата, само ако не се проведе през 2020 година. Това означава, че Игрите може да бъдат отложени за по-късна дата, стига да се състоят в последствие до края на календарната година. Но влагаме огромни усилия и правим всичко необходимо с надеждата да не се стигне до такава ситуация", коментира Хашимото.