Бившият лекар на националния отбор по колоездене на Великобритания и на един от най-добрите тимове на клубно ниво “Скай", доктор Ричард Фрийман, бе признат за виновен за поръчването на забранен тестостерон през 2011 година, за който е знаел, че ще бъде използван за допингирането на състезател.

Медицински трибунал отсъди, че Фрийман е поръчал “Тестогел”, знаейки, че медикаментът ще бъде “използван от състезател, за да подобри спортното му представяне”. Досега медикът бе признал за 18 от общо 22 обвинения, но отричаше главното такова - за предназначението на поръчката.

Това далеч не е първата подобна случка, в която д-р Фрийман е замесен. През 2017 година бе приключено 14-месечно разследване заради “мистериозна” пратка от медицински характер, доставена до сър Брадли Уигинс през 2011 година. Тогава Фрийман твърдеше, че става дума за капки за нос.

По времето на съвместната им работа, Уигинс на три пъти е получавал терапевтично изключение, за да използва кортикостероида триамцинолон, но по думите му “винаги в рамките на позволеното”. 

Фрийман е заплашен от четиригодишно наказание