Държавното лично и отборно първенство по плуване бе спряно по време на първия му ден заради куриозен инцидент, съобщи БНР.

След сутрешните първи серии в 9 от дисциплините, финалите, предвидени за тази вечер, не бяха проведени по програма.

Непремерено хлориране на водата в басейна "Диана" направи въздуха в залата неприятен и труден за дишане. Нямаше условия за състезание. Първоначално на плувците беше казано, че е възможно стартовете да започнат с един час закъснение, но впоследствие надделя решението да не се рискува тяхното здраве.

Финалите от тази вечер ще бъдат пренасрочени за дните от утре до неделя. Те ще бъдат разпръснати, за да не се претрупва програмата, както и за да не се налага да бъде включван и понеделникът.

Същевременно лувната география на държавния ни шампионат се увеличава с включването на състезатели от Монголия. Заявените клубове са 40, общият брой на плувците - 287, а Монголия ще е с 15. Най-много състезатели - по 21 имат, Левски и варненският ПСК Черно море.

Ще участват четирима от олимпийците ни - Антъни Иванов (ПСК Черно море, Варна), който ще стартира само в две дисциплини - 50 м бътерфлай и 200 м св. стил, Калоян Левтеров (Славия) - на трите гърба, Любомир Епитропов (Вихрен, Сандански) - трите бруста, 50 м св. стил и 50 м бътерфлай, Диана Петкова (Спринт, Пловдив) - 50, св. стил, 50, 100 м бруст, 50 гръб, 200 м съчетано.

Не е заявен осмият от Токио 2020 Йосиф Миладинов.

13-ата от последното световно в Будапеща Габриела Георгиева (Дамини ЛВ, София) ще плува гръб и бруст. На линия ще е и най-възрастният - 30-годишният Лъчезар Шумков (Спринт, София), който ще атакува поредна държавна титла в бруста.

Иначе състезателката с най-сериозна възраст на държавното първенство ще е 46-годишната Долорес Алварадо от клуба Сейнт Джордж (София).