Осемте кандидати, които ще определят претендента за титлата в шахмата, вече са почти сигурни. Не се мина без перипетии, докато пълният списък стане ясен, но осмицата за турнира в Мадрид през лятото (16 юни-5 юли) вече изглежда оформена.

Всеки един в нея има амбиции да спечели надпреварата и да е следващият, който да посегне към короната в този спорт на Магнус Карлсен. Новрежецът е непобедим от 11 години и защити титлата си вече четири пъти.

Китайският №2 в ранглистата Динг Лирен имаше проблеми с визата си и изглеждаше, че няма да успее да стигне до Мадрид. Но ето, че друг извънспортен акт - отстраняването на руснака Сергей Карякин (заради подкрепа към Русия във войната с Украйна) създаде възможност за Лирен. Той трябва да изпълни условието да изиграе 30 двубоя с гросмайстори до края на април, което изглежда формалност.

Така осмицата в Мадрид ще изглежда вероятно в следвия вид:

Динг Лирен (№2 в ранглистата)

Алиреза Фируджа (№3)

Фабиано Каруана (№4)

Ричард Рапорт (№7)

Ян Непомнящий (№8)

Хикару Накамура (№11)

Теймур Раджабов (№12)

Ян-Кшищоф Дуда (№15).

Най-интересните имена са на Непомнящий и Каруана - последните двама, които се изправиха неуспешно срещу Карлсен за титлата. Карякин е третият, а руснакът остава и последният човек, който е победил Магнус в партия от такъв шампионски мач. Но сега е санкциониран и няма право да се състезава в Мадрид.

Всички погледи са и към иранеца Фируджа, който е само на 18 години и е считан за новото чудо на шахмата. Състезава се за Франция.

Изненадващото име е на азера Раджабов, който минава за ветеран с неговите 35 години, като се смяташе, че най-доброто е зад гърба му. Но силни игри в последните месеци го поставиха на ръба на претендентския турнир.

Победителят в Мадрид ще се изправи срещу Карлсен догодина за титлата.