Том Брейди стяга куфарите за деветия си финал Супербоул в американския футбол, след като отново изведе Ню Инглънд до мача за титлата. Великият куотърбек, който от 18 сезона играе за Патриотите, има пет шампионски пръстена и може да стане №1 в историята, при победа на 3 февруари в Атланта над Лос Анджелис Рамс. Това ще е и трето поредно участие на тима в големия мач.

Ню Инглънд измъкна адски труден успех на терена на Канзас Сити Чийфс, за да стигне до Супербоул - 37:31 с продължение. И двата финала в конференциите завършиха с допълнително време в историческа нощ в Националната футболна лига - никога не се бе случвало два овъртайма да решат финалистите на Супербоул.

В другия двубой тимът от Лос Анджелис измъкна 26:23 над домакина Ню Орлиънс Сейнтс, като развоят бе не по-малко драматичен.

Имаше и съдийска грешка, дошла минута и половина преди края на последната четвърт при 20:20. Реферите не видяха (или пренебрегнаха) нарушение срещу Томилий Люис, който чакаше да получи топката. Случи се в ситуация, в която хващане на Люис или отсъдено нарушение срещу него (а имаше), щеше да остави достатъчно време на домакините да стрелят за 3 т. и да затворят мача - съперникът нямаше да има възможност за последна атака. Вместо това Рамс успя да изгради бързо нападание, стигна до фийлд гол и изравни - 23:23.

"Сигурно никога няма да го преживея, да го приема - гневеше се треньорът на Сейнтс Шон Пейтън. - Толкова очевидно решение, двама съдии гледат и отново не го отсъждат!"

Легендарният 41-годишен куотърбек Брейди и Патриотите запретнаха ръкави срещу неукротимата атака на Канзас Сити в късния мач от неделния ден.

Сблъсъкът бе страхотен, а в последната четвърт бяха вкарани общо 38 точки от двата отбора - уникално зрелище в търсене на победата. Само 32 секунди преди края Ню Инглънд водеше, за да успее Патрик Махоумс - 23-годишният куотърбек на Канзас, да доведе атаката до позиция, от която с фийлдгол отборът му да изравни.

Само, за да види как в продължението Патриотите спечелиха жребия и атакуваха, за да вкарат победния тъчдаун. По правилата на НФЛ, това означава и край на мача без право на реакция за съперника.

Брейди и компания определено имат късмет с монетата, която определя кой да има първа атака в продължението. За трети път в историята се случва те да играят допълнително време на такъв етап от сезона, като за трети път монетата пада от тяхната страна!

На 3 февруари в Атланта Ню Инглънд среща Лос Анджелис Рамс, който се завърна като калифорнийски отбор само от 3 години. Преди това, в продължение на 22 сезона, бе преместен в Сейнт Луис.

И отново - история. През 2002 г. Патриотите победиха точно Рамс (тогава Сейнт Луис), за да спечелят първия от петте си трофея "Винс Ломбарди" на Супербоул. Така започна царуването на династията на Брейди и треньора Бил Беличик, които не пускат юздите на НФЛ вече близо 18 години.