България има първия си европейски шампион в мъжкото плуване в 50-метров басейн.

Това е Любомир Епитропов, който стъпи на европейския връх в дисциплина 200 метра бруст на шампионата на Стария континент в Белград.

Епитропов грабна титлата с време от 2:09.45 минути във финала, давайки абсолютно еднакво време с шведа Ерик Персон. Двамата разделиха първата позиция и ще получат златни медали, а освен това Епитропов успя да си спечели и квота за Олимпиадата в Париж, започваща след малко повече от месец.

Българинът грабна своята титла след много силна втора половина на състезанието, след като се движеше шести на 100-ия метър.

С уникални финални метри обаче той успя да завоюва златния медал и да стъпи на европейския връх в плуването. С времето си Епитропов подобри собствения си национален рекорд в тази дисциплина.

Освен Любомир Епитропов, квоти за Олимпиадата към момента имат още трима наши плувци в общо четири дисциплини.

Това са Петър Мицин на 400 и 800 метра свободен стил, Йосиф Миладинов на 100 метра бътерфлай, както и Габриела Георгиева на 200 метра гръб.

Иначе България в историята си има една европейска титла в 50-метров басейн, като тя е спечелена от Таня Богомилова на шампионата в София през 1985. Дисциплината е 200 метра бруст.

Богомилова също така има сребро на 100 метра бруст през 1989-а, както и още три бронзови медала в тази дисциплина.

При мъжете единственото ни постижение в басейн е сребърният медал на Йосиф Миладинов от 2020-а, когато той остана втори в дисциплината 100 метра бътерфлай.