Биниам Гирмай от Еритрея пренаписа историята на колоездачната обиколка от Италия. Той се превърна в първият тъмнокож африканец, който успява да спечели етапна победа в едно от трите най-големи състезания в спорта - “Джиро Д’Италия”, “Тур дьо Франс” и “Вуелта а Еспаня”.

22-годишният Гирмай триумфира в десетия етап на Джирото, изпреварвайк ислед мощен финален спринт Матю ван дер Пул, но не успя да се зарадва напълно на големия си успех.

Победителят в днешния етап дори не можа да говори обстойно пред медиите, защото му се наложи да отиде в болница след инцидент по време на празненствата. Африканецът, за когото това е дебют на голямо състезание, е уцелил лявото си око с коркова тапа от бутилка просеко по време на награжадаването.

“Невероятно е. Наистина благодарен и щастлив съм”, бе краткият му коментар непосредствено след финала и преди инцидента по време на празненствата.

Днес участниците в Обиколката караха 194 километра от Пескара до Йези. Гирмай бе на косъм от голямо фиаско, след като шест километра преди финала почти изпусна завой, но след това навакса изоставането си от Ван дер Пул, който пък го поздрави след края на етапа.

Хуан Педро Лопес (Испания) продължава да е с розовото трико на лидер, запазвайки преднинат аси от 12 секунди пред Жоао Алмейда (Португалия).