Трофей с традиции. Това е Купа "Стенли" - мечтата на всички отбори в NHL. Отличието, което шампионите в Лигата получават, за първи път се връчва през XIX век - 1893 година.

За над 120-годишната история на Купата, тя не е била връчвана едва два пъти. Вторият случай е сравнително пресен - от сезон 2004/2005, когато професионалните хокейсти не играят мачове заради локаут в NHL.

Първият обаче е преди повече от век и е при обстоятелсва, които са плашещо сходни на сегашните. През 1919 година никой не печели Купа "Стенли", макар Монреал Канейдиънс и Сиатъл Метрополитанс да изиграват пет мача помежду си. 

Пандемията от испански грип, обхванала целия свят през 1918 година не подминава и спорта.

Вирусът е тежък, а преди началото на сезона едва трима делегати участват в събранието на хокейната лига - останалите са болни.

Сезонът стартира на 21 декември 1918. Паралелно с призиви по тогавашните средства за масово осведомяване за спазване на добра лична хигиена, често миене на ръцете, избягване на контакт с други хора... препоръки, които чувате и виждате навсякъде около себе си и днес, повече от 100 години по-късно.

Мачовете се играят, сезонът върви, макар въпросното заболяване да е регистрирано за първи път в американския щат Канзас.

След като си разменят по две победи, а една от финалните срещи завършва наравно, Монреал и Сиатъл трябвa da решат всичко в шести мач. 

Той обаче така и не се изиграва. По няколко играчи от двата отбора са приети в болница и мач №6 е отменен няколко часа преди да започне.

Треньорът на Монреал обявява, че се отказва и дава Купата на Сиатъл. От другата страна обаче не искат и да чуят за подобна възможност и подарен триумф и отказват.

Така Купа "Стенли" през 1919 година остава без носител. 

Няколко дни по-късно умира един от болните играчи на Монреал - Джо Хол. Той развива пневмония в следствие на симптоми на грип.

И до днес на Купа "Стенли", където по традиция се изписват имената на победителите, в полето за 1919 година е гравирано следното:

 

1919

Монреал Канейдиънс

Сиатъл Метрополитанс

Серията не приключва