Италия официално обяви, че три спорта от зимната Олимпиада в Милано и Кортина д'Ампецо ще се проведат извън страната.

Това стана ясно, след като правителството официално отказа да финансира изграждането на улей за бобслей, скелетон и шейнички.

Единственият улей в Италия не отговаря на нужните изисквания, като плановете бяха той да се разруши и на негово място да се построи нов.

Дълго време обаче нямаше кандидати за финансирането на този улей, а и държавата се отказа да го прави, заради което за първи път в 102-годишната история на зимните олимпиада, състезание ще се организира извън територията на страната домакин.

Състезанията по бобслей, скелетон и шейнички ще се проведат в Инсбрук, като австрийският град веднага предложи да помогне с организацията им.

Инсбрук се намира на 262 километра от Милано и на 98 от Кортина, като градът, който вече веднъж е бил домакин на зимна Олимпиада, има всички нужни съоръжения за целта.

Казусът с Италия все повече повдига въпроса за избирането на страни домакини. Заради нуждата от огромно финансиране, а след това пустеещите съоръжения, МОК обмисля вече Олимпиади да се дават само на страни, които имат на 90% готова инфраструктура.