Двамата български представители в ранната сесия от първия лекоатлетически ден на игрите Токио 2020 не успяха да преодолеят квалификациите.

Инна Ефтимова се нареди на 6-о място в своята серия на 100 метра с време от 11.46 секунди и не успя да стигне до полуфиналите. Ефтимова изостана на 0.52 секунди от победителката в серията Шели-Ан Фрейзър Прайс (Ямайка), която е една от трите класирали се от серията. Нейното време е 10.84.

В общото класиране на стоте метра българката остана на 36-о място.

Тихомир Иванов не успя да преодолее квалификациите на скок височина. 27-годишният българин завърши с преодолени 2.17 метра и остана на 26-о място в крайното подреждане, след като във финала влязоха 13 състезатели с по 2.28 метра като оптимален резултат.

Иванов записа второ участие на Олимпиада, като преди пет години на Игрите в Рио де Жанейро влезе във финала и се нареди десети с 2.29 метра.

"Имах причини, поради които не скачам - коментира Иванов. - Не бих казал, че съм разочарован толкова, колкото си мислят всички. Последните 20 дни бяха много тежки.

Това, че нямахме лагер тук няма нищо общо. Причините са здравословни, но не знам точно какво е. Затова не искам да го коментирам и да навлизам в подробности. Успяхме да потренираме тук, не съм се чувствал зле. Даже много добре се чувствах в сектора, но последните 20 дни наистина бяха много трудни.

Аз все пак съм спортист, не съм робот. Колкото и да ни се иска някой път, трябва да си тръгнем победени, а не като победители. Тръгвам си с гордо вдигната глава, въпреки че се представих зле, защото това са височини, които много пъти съм преодолявал."