Олимпийската шампионка от Токио 2020 Ивет Горанова и Ангел Ленков бяха наградени за спортист и треньор номер 1 на годината на Българска Национална Федерация Карате. Церемонията се проведе в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски".

"Сега е най-лесната и приятната част. Щастлива съм, че всички оценяват този труд, който съм положила и успехите, които постигнах. За мен това е голяма чест и уважение към самата мен и към цялата българска федерация по карате. Надявам се да продължаваме в същия дух и за напред", каза Горанова след церемонията.

"Както много бързо, така и много бавно измина тази година, защото прекалено тежка беше подготовката, не само за олимпиадата, но и за световното първенство. Чакаш един ден да дойде и всеки ден мислиш за него. Минахме през много предизвикателства, много трудности, много положителни и отрицателни емоции. Всичко беше едно голямо приключение и аз съм много доволна от това как премина тази година", добави каратистката.

БНФКарате има амбицията този спорт да се изучава в училищата у нас.

"Аз мисля, че каратето трябва да се изучава във всяко едно училище, защото децата имат нужда от този спорт. Това не е само спорт, а е бойно изкуство и ще ги научи на основните правила и неща от живота. аз съм много щастлива, че децата в момента ме виждат като герой. на тях това им липсва, да имат човек, който да искат да са като него и да се стремят да постигнат неговите успехи", коментира Горанова.

Нейният личен треньор Ангел Ленков също е доволен от постигнатото през годината.

"Радостен съм, честта е голяма. Хората, които в момента ги няма тук, но имат огромна заслуга, искам да им благодаря. Това са другите треньори на националния отбор, нейните съотборници, семейството и много приятели също имат малка частица в тези медали. Голяма радост е, това е една сбъдната мечта! Когато я видя на стълбичката толкова щастлива и аз се изпълвам със щастие. Другото чувство е национална гордост!", каза Ленков.