Ивет Горанова поде мащабна кампания за завръщане на каратето в олимпийското семейства.

Шампионката от игрите в Токио ще изпрати писмо до президента на МОК Томас Бах.

Целта е каратето, което бе извадено от програмата на олимпиадата в Париж през 2024 година, да се завърне за Лос Анджелис 2028.

Писмото ще бъде подписано също от още две олимпийски шампионки - Йована Прекович и Фериал Абделазис, като трите ще настояват и за лична среща с Бах.

"Изразяваме категоричната си позиция, че каратето трябва да бъде част от олимпийската програма, заяви Ивет Горанова в студиото на bTV. - Като спортисти и носители на медали от европейски и световни първенства, от олимпийски игри, не можем да останем безучастни, когато е застрашено бъдещето на спорта, заслужил по безапелационен начин своето място в олимпийското семейство. Това е важно за милиони спортисти.

Токио 2020 каратето достигна безпрецедентни висоти. Огромният интерес, който предизвика нашия спорт, надхвърли всички очаквания, а високата му гледаемост и популяризирането му сред младите красноречиво доказват, че той има своето място в олимпийската програма. Още едно доказателство за това е фактът, че каратето е най-масовият спорт след футбола в световен мащаб и като такъв има сериозно влияние върху младите хора.

Каратето не е само спорт, то е нещо много повече - бойно изкуство, изпълнено с традиции, което възпитава младите, учи на самоконтрол и желязна дисциплина - качества, които са все по-необходими в нашето съвремие", сподели още Ивет Горанова.