Карстен Вархолм е лекоатлет №1 на 2021 г.

Норвежецът изпраща страхотна година, в която счупи 29-годишен рекорд на 400 м с препятствия, като постижението му от 45.94 сек на Олимпиадата в Токио се смята за едно от най-великите в историята на спорта.

Вархолм през всички 12 месеца бе невероятно постоянен, печелейки и дисциплината си в Диамантената лига. Олимпийското злато и бягането му в Токио бяха просто черешката на тортата.

При жените №1 за годината е Илейн Томпсън от Ямайка, която направи дубъл на олимпийската писта в Япония - злато на 100 и 200 м. Удивително, това е втори пореден такъв успех за нея след игрите в Рио 2016, когато пак спечели двата спринта.

Конкуренцията за наградите в края на лекоатлетическата година бе огромна сред куп олимпийски шампиони и атлети, които през годината чупиха рекорди.

Най-добрият млад състезател за 2021-ва е Ерион Найтън (САЩ), който едва на 17 години завърши четвърти на 200 м в Токио. При жените наградата е за Атинг Му, също от Щатите, която спечели олимпийската титла на 800 м (на 19 години).

Призовете в края на годината бяха невероятно труден избор.

Пренебрегнати останаха хора като Ламонт Джейкъб, който спечели спринта на 100 м в Токио, фантастичният Мондо Дуплантис (овчарски скок) и Анжелика Сидорова - рускинята, която стана едва трета жена в историята, преодоляла 5-метровата бариера в същата дисциплина.