Иранските състезателки Кимиа Ализаде и Дина Пурюнес пристигат в България като част от Отбора на бежанците, който е заявил участие в 9-то издание на международния турнир по олимпийско таекуондо "Рамус София Оупън".

Домакин на надпреварата до 7 март е столичния хотел "Рамада".

23-годишната Ализаде влезе в историята след като по време на олимпийските игри през 2016 година в Рио де Жанейро, стана първата иранка, която спечели олимпийски медал. През 2020 бронзовата медалистка от Игрите в Бразилия избяга от родината си заради "лицемерието, лъжите и несправедливостите" на режима в Техеран. По време на Олимпиадата в Токио Ализаде сътвори поредната сензация след като победи една от на титулуваните състезателки в историята на този спорт - Джейд Джоунс (Великобритания).

През 2015-а 30-годишната Пурюнес напуска Иран и заминава за Нидерландия. По-късно същата година печели първия си медал от Откритото първенство на Полша. Тази година в престижният международен турнир са заявени над 1000 състезатели от 62 държави, като надпреварата е с ранг "G2".

Освен двете легендарни ирански състезателки на дожанга при мъжете ще видим носителя на сребърен медал от Игрите в Токио Деян Георгевски (Северна Македония). В заявките са още световните шампиони Симоне Алесио (Италия) и Джауд Ачаб (Белгия), носителя на сребърни медали от първенства на планетата Адриана Иглесиас (Испания), както и втория в световната ранглиста Рене Валенсуела (Мексико).

Наложените санкции от МОК заради войната в Украйна са причината в турнира да не участват олимпийският шампион от Игрите в Токио Владислав Ларин и световният вицешампион Георги Попов и двамата от Русия.

В първия ден на турнира при подрастващите българските спортисти се представиха отлично като спечелиха 2 златни, 2 сребърни и 5 бронзови медалa. При юношите и девойките шампиони станаха Ерика Карабелева и Християн Георгиев. Със сребро се окичиха Денис Димитров и Теодор Христов, а бронзови медали станаха притежание на Михаела Георгиева, Вероника Жечева, Атанас Сбирков, Мартин Стоянов и Радослав Шабанаков.