Световната федерация по снукър и нейният дисциплинарен панел обявиха санкциите за десетимата обвинени китайци, които са уреждали и манипулирали мачове, както и са опитали да вербуват други играчи да участват в това. И наказанията са безмилостни. А сред тях има играч от топ 10, както и още 8 състезатели от топ 100 в ранглистата на световния снукър. Ето ги санкциите:

Лианг Уенбо (№56 в света) и Ли Ханг (№64) са извадени до живот от снукъра. Те доказано са вербували играчи да нагласят мачове, а и са възпрепятствали разследването. Двамата ще платят и по близо 50 000 долара глоби.

Лу Нинг (№46 в ранглистата) е наказан за 8 години извън игра, но заради самопризнанията му, санкцията ще е ефективно изпълнена за пет години и четири месеца. Тя е до април 2028 г. Глобата му е 9 хиляди долара.

Световният №16 и победител на Мастърс от 2021 г. Ян Бинтао е изхвърлен за 7 години и 6 месеца от спорта, но санкцията е редуцирата по същия начин, заради самопризнания, и ще бъде изтърпяна за 5 години.

Най-високо в ранкинга е Жао Синтонг - №9 в света, а той получава наказание от 2 години и 6 месеца, които са редуцирани на 20 месеца - до септември 2024-а.

Аматьорът Жао Янбо е изхвърлен за 2 години и 4 месеца.

Чанг Бингю (№77 в света) няма да участва в снукър мачове за 2 години и 7 месеца.

Бай Лангинг (№126) е наказан за 2 години и осем месеца, Чен Зифан (№93) няма да играе за 5 години, а Жан Жанканг (№82) отпада за 2 години и 11 месеца.

Председателята на дисциплинарната комисия Джейсън Фъргюсън коментира днешните решения:

"Това е изключително сложен случай и за някои играчи със сигурност ще е много тежко. Но поведението на тези хора е недопустимо, така че не е случайно, че имаме две наказания до живот.

Смятаме, че това подава правилните сигнали не само в снукъра, но и в спорта като цяло.

Всеки, който опита да корумпира и поквари спорта ни, ще бъде преследван. Предупреждавам ги, че няма как да избягат от нашия мониторинг и системата за защита, която сме изградили. И всеки такъв опит ще се наказва сурово и без значение от името и ранкинга на играча."