Хандбалният отбор на Витяз от Минск официално бе изваден от първенството на Беларус, а всички резултати на клуба до момента - анулирани.

Местната хандбална федерация оповести новината с прессъобщение. Като причина шефовете изтъкват, че на 30 септември състезателите от мъжкия тим не са се явили за шампионатната среща с Машека, а причината за това тяхно действие е "неуважителна".

Всъщност хандбалистите на Витяз не играха в този мач, за да изразят подкрепата си към арестуваната баскетболна звезда Елена Левченко, получавайки служебна загуба.

37-годишната спортистка бе арестувана на летището в Минск в същия ден и бе пратена в ареста за 15 дни, защото е участвала в протестите срещу президента Александър Лукашенко. 

Левченко е добре познато име в баскетболния свят, като е играла за Шарлът, Вашингтон и Атланта в женския вариант на НБА - WNBA, където има записан финал. В Европа е носила екипите на някои от най-добрите тимове, включително Галатасарай и Екатеринбург.

С националния екип на Беларус е участвала на олимпийския турнир в Пекин през 2008, а година по-рано помага на страната да стигне до бронз на европейското първенство.

Тя е отявлен противник на режима на Лукашенко и е един от многото спортисти, които се обявиха публично срещу насилието и фалшфикацията на изборите, които той спечели за пореден път.