Световната федерация по шахмат FIDE изхвърли за 6 месеца гросмайстор Сергей Карякин за публични изявления, които се тълкуват като подкрепа на военните действия на Русия в Украйна.

Етичната комисия на федерацията определи думите на Карякин като неприемливи и така той няма да участва на Претендентския турнир в Мадрид през юли, където ще е определи съперникът на Магнус Карлсен в следващия мач за световната титла. Там се очакваше неговото име да е от най-сериозните в надпреварата за сблъсък с несменяемия първенец от последното десетилетие.

32-годишният Карякин (вляво на основната снимка в мач срещу Карлсен) играе под знамето на Русия от 2009-а, въпреки че е роден в Симферопол (Крим) и до 19-годишен носеше флага на Украйна и се състезаваше за тази федерация. Но се самоопределя като руснак от най-ранните си години, от които са известни негови изказвания по темата - вече като шахматист.

Той нахлу в играта с гръм, когато на 12 стана най-младият гросмайстор (вече подобрено постижение). Световен шампион е в блиц шахмата, а през 2016-а игра мач за световната титла срещу Карлсен и загуби в допълнителни партии по ускорен шах след 6:6 в серията.

Руският гросмайстор остава и последният човек, победил Магнус в партия от двубой за титлата. Карякин водеше тогава само две игри преди края, но загуби предпоследната партия и норвежецът изравни резултата.

За последните 4 седмици Сергей на няколко пъти използва социалните мрежи, за да обяви подкрепата си за инвазията, като нарече родното си място "изцяло руска територия за тези, които не са наясно".

Той коментира и решението от тази сутрин почти веднага, отново използвайки профила си в социалните мрежи:

"Очаквано е, но това не го прави по-малко срамно. Базовият принцип на спорта е да няма политика в него, но FIDE изглежда забрави това.

Естествено, че обичам страната си и съм патриот. Едва на второ място съм състезател в спорта, който практикувам. Не се отказвам от думите си и мнението си, че подкрепям своята страна."

Карякин има 20 дни за обжалване, като се предполага, че ще го направи пред Спортния арбитражен съд в Лозана.