Боряна Калейн ще представи почти изцяло ново съчетания на бухалки на Световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 14 до 18 септември в "Арена Армеец" в София.

Националката разкри, че след европейския шампионат в Тел Авив са направени промени в композициите й, но най-много са на бухалки.

"Има промени в съчетанията ми, които бяха неизбежни, за да се повиши оценката за трудност. Най-големи са те на бухалки, съчетанието е почти ново", каза Калейн на пресконференция.

Грацията беше наградена за спортист номер 1 на месец юли в анкетата на спортните редакции. Тя получи 14 гласа, след като спечели злато на обръч и сребро на лента на Световните игри в САЩ. Калейн взима наградата за трети път в кариерата си.

В подреждането следват Емил Нейков (гребане), Лъчезар Вълчев (троен скок) и Изабела Янкова (планинско колоездене).

Калейн ще участва заедно със Стилияна Николова на Световна купа в Клуж (Румъния) от 26 до 28 август, което е последна проверка преди шампионата на планетата в София.

"Подготовката за Световното първенство върви много добре. Всичко се движи по нашия план. Световната купа в Клуж ще бъде много силно състезание, тъй като много турнири бяха отменени и тя ще бъде последна преди шампионата в София. Аз и Стилияна Николова ще участваме. Състезанията пред българска публика са винаги по-различни, защото отговорността е по-голяма. Напрежение ще има, няма да е спокойно", каза още Калейн, която преди няколко дни беше наградена за "Гимнастичка на 2021 година" от Европейската гимнастика.

Личната й треньорка Марияна Памукова разкри, че Калейн прави вече моделирани тренировки преди Световното първенство.

"Започнахме да правим моделирани тренировки, тъй като на Световния шампионат ще се играе в късните часове на деня, което не е характерно за нашия спорт", добави Памукова.

В събота и неделя Калейн и Николова ще играят демонстративно в рамките на международния турнир по художествена гимнастика за приз "Жулиета Шишманова" в Бургас.

Снимка: Getty Images