Скандалите очевидно преследват новия треньор на мъжкия тим България по биатлон Александър Касперович, който не спестява никому мнението си. Назначението на специалиста вече е факт, след като Dir.bg съобщи за него още във вторник, когато предстоеше заседанието на Управителния съвет на федерацията ни.

Реакциите на новината в Русия бяха на почуда, а президентът на местния съюз на биатлона Владимир Драчов отрече да има такъв трансфер.

"Говорих с Александър Касперович и той ми каза, че не смята да ходи в България. Нарече това "някаква глупост", коментира в сряда шефът на руския биатлон.

Часове по-късно колежката му Екатерина Дафовска обаче потвърди новината ни, като Касперович поема мъжкия ни състав от юни. И това очевидно е поставило в доста конфузна ситуация шефовете на руския биатлон.

"Съгласих се да приема предложението на българите, но ще продължа работа и с Александър Логинов - потвърди Касперович, който е личен треньор на световния шампион, пред Sports.ru. - Нямам какво да доказвам, нито пък ще търся реванш пред някого. Отивам да работя.

Логинов може да изкара част от лагера на своята подготовка с българския отбор, но нямаме никакво намерение да се състезава за друга страна, освен Русия."

Президентът на руския битлон не бе ентусиазиран от това, че ходът е станал без знанието му.

"Касперович бе в списъка с треньори, които да работят с нашия отбор - каза Драчов. - Изненадан съм, но това си е негово решение. Може би той има желание да натрупа международен опит".

В изказването се чете сарказъм, а между двамата отношенията са хладни от месеци. През януари полиция нахлу в хотела на руските състезатели именно заради Касперович, след като той се яви на Световното първенство в Анхолц без акредитация от отбора на Русия.

Имаше такава от украинския състав, но бе ясно, че е там да помага на руснаците и по специално - на Логинов. А името на треньора е свързано със скандала с допинг, с който състезателят му бе хванат преди 6 години.

"Няма да има такива проблеми в България - увери Касперович в изказването си пред Sports.ru. - Всичко с акредатацията ще е наред. Колкото до реакцията на Драчов - не ме интересува какво е казал. Опит аз имам достатъчно. Българският отбор има силна смесена щафета, в индивидуален план също има качество. Целта е Олимпиадата и медали от нея."

Очаква се да видим какъв ще е ефектът от назначаването му върху състезателите ни и представянето им през следващия сезон.

Те познават добре специалиста, който има огромен опит и успехи зад гърба си.