Бившият пилот от Формула 1 и параолимпийски шампион по колоездене Алесандро Занарди беше изписан от болницата 18 месеца след инцидента, който претърпя с ръчен велосипед, съобщи съпругата му Даниела Занарди.

На 19 юни 2020 година Занарди участва в състезания за параолимпийци в Италия със своя велосипед (велосипед с ръчно задвижване, управляван без помощта на крака). На един от участъците той се блъснал в камион. Занарди получи тежка черепно-мозъчна травма, беше откаран с хеликоптер в интензивното отделение и опериран, след което е поставен във изкуствена кома.

"Възстановяването е дълъг процес. Програмата за рехабилитация, ръководена от лекари, физиотерапевти, невропсихолози и логопеди, постигна стабилен прогрес. Понякога също трябва да направите две крачки назад, за да направите крачка напред, но Алесандро доказва отново и отново, че е истински боец", каза съпругата на Занарди.

55-годишният Занарди беше пилот във Формула 1 от 1991 до 1994 година и участва в 44 старта за Гран При. Той кара за отборите на Джордън, Минарди, Лотус и Уилямс, а през 2001 година се премести в сериите КАРТ, където претърпя тежък инцидент на писта в Германия и загуби и двата си крака. След това той участва в турнири по колоездене на параолимпийските игри, където спечели четири златни и два сребърни медала в Лондон 2012 и Рио 2016.