Невероятна драма се разигра в последното състезание от третия ден на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен.

Надпреварата на 110 метра с препятствия при мъжете беше оставена за десерт в края и меко казано не разочарова.

Новият европейски шампион беше решен със само една хилядна разлика, като 22-годишният испанец Асиер Мартинес триумфира с резултат от 13,14 секунди, какъвто постигна и досегашният №1 в Европа Паскал Мартино-Лагар от Франция.

Снимка: Getty Images

В реално време не се виждаше кой е крайният победител, но фотофинишът реши, че младият испанец е с една хилядна по-бърз. Така той добавя европейско злато към бронза си от световния шампионат в Юджийн, който бе по-рано през тази година. Европейският бронз пък е също за Франция, като го постига Джъст Квао-Мате.

Другият герой на вечерта се казва Вилма Мурто.

Снимка: Getty Images

Финландката изненадващо триумфира в сектора за овчарски скок, след като на три пъти в рамките на финала подобри националния рекорд на страната си и така детронира досегашната шампионка Катерина Стефаниди от Гърция.

Мурто изуми дори и себе си, тъй като до момента в кариерата й най-доброто й постижение беше 4,72 метра. В рамките на надпреварата тя успя да скочи 4,85 - височина, която бе непосилна за Стефаниди. Европейската шампионка от преди 4 години остана втора с 4,75, а бронзът е за словенката Тина Шутей с 4,75 метра.

До момента най-доброто постижение за 24-годишната Вилма Мурто беше пето място от Олимпиадата в Токио и шесто от Световното първенство в Юджийн.

Другите еврошампиони от вечерта:

Снимка: Getty Images

400 метра, жени: Фемке Бол (Нидерландия) - 49,44 секунди

Хвърляне на чук, жени: Бианка Флорентина Гелбер (Румъния) - 72,72 метра

троен скок, мъже: Педро Пичардо (Португалия) - 17,50 метра

400 метра, мъже: Матю Хъдсън-Смит (Великобритания) - 44,53 секунди