Шведката Фрида Карлсон нанесе едва трета загуба на Терезе Йохауг в дистанционен старт през този сезон, но и това не попречи на норвежката да спечели предсрочно още днес Световната купа по ски бягане. За Йохауг това е трета Световна купа след тези през 2014 и 2016 година.

В 30-километровия старт в Холменколен край Осло Йохауг се откъсна напред пред основната група още в самото начало на състезанието и преднината и достигна близо 55 секунди около 21-вия километър.

В заключителната третина обаче силите на норвежката свършиха и това помогна на Карлсон да постигне един от най-впечатляващите обрати в историята на състезанието в Холменколен.

Карлсон имаше пасив от 15.8 секунди на контролата на 27,7 километра, но успя да го стопи до само 1 секунда няколко стотин метра преди финала. На финалната права много по-свежата шведка не остави шансове на съперничката си и в крайна сметка я изпревари с 1.2 секунди, финиширайки за 1 час, 22 минути и 19.1 секунди.

На трето място на 20.9 секунди зад победителката Карлсон остана нейната сънарочника Ебба Андерсон, а четвърта завърши друга шведка - Шарлоте Кала. Петата и шестата позиция останаха за рускинята Наталия Непряева и германката Катарина Хенинг.

В класирането за Малката световна купа в дистанционните стартове води Йохауг с 1451 точки, пред сънародничката си Хайди Венг с 920 точки и Ебба Андерсон със 717 точки. Карлсон е на 15-о място с 312 точки.

В генералното класиране за Световната купа Йохауг е първа с 2508 точки, втора е Венг с 1697, а трета с 1356 точки е Непряева.

До края на сезона остават още шест старта.