Спортът футбол е произлязъл от спорта ръгби, но за съжаление в модерния си вариант, не е запазил много от принципите и характеристиките на първоизточника.

Ръгби отново показа, че правилата на честната игра са изключително важни и все още не могат да се купят с пари. Отборът на Сарасинс, който е шампион и доминираща сила не само в Англия, но и в Европа, бе пратен напълно безцеремонно във втора дивизия.

Той е нарушил правилото за таван на заплатите, с което е взел нечестно предимство срещу конкурентите. На Острова, а и в европейското ръгби, скандалът е голям. Но напълно в стила на този спорт, клубът прие жестокото наказание с достойнство. Защото наистина е виновен.

Сарасинс дава повече национали на Англия от всеки друг отбор. А те са финалист от последното Световно първенство през есента. Калибърът на клуба е сходен с този на Манчестър Юнайтед във футбола, например. И то - в ерата на сър Алекс, когато обираше трофеите "по навик".

Спечели четири от последните пет титли в Англия, а в Европа - последните две поред. Хегемон.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След разследване, клубът е глобен с 6 милиона евро, като от следващия сезон ще играе в трета лига. И ще трябва да се раздели с много от звездите си.

Нарушенията са за плащания "под масата", чрез офшорни компании и за допълнителни услуги. Както и за имиджови права, като сумите са далеч над реалните. Плащанията са лесно проследими и реално разследването не е било сложно. Резултатите са, че Сарасинс е плащал далеч повече на играчите си, отколкото позволява правилото за таван на заплатите.

Разследване, заключение, наказание. Прието с чест, поемане на отговорност и никакви скандали от клуба. Такъв се вихри из медиите, които се чудят как е разрешено да се случва всичко това с години.

Но е факт, че УЕФА и ФИФА могат да се поучат. Футболът може да вземе пример от ръгби как си пазиш името и репутацията.

Европейският футбол има правила за Финансов феърплей, които бяха погазени поне два пъти от ПСЖ и Манчестър Сити. Разбрахме вече от изтеклите кореспонденции между тези клубове и УЕФА (водена от страна на централата от Джани Инфантино, днес бос на ФИФА), че е по-добре да няма крайни санкции, за да не се опетни името на въпросните отбори. Минава се с глоби.

Компромиси, разходки по тънката линия на наказанията, но никога отвъд.

И така - във футбола продължават да се дават колосални суми, трансфери за по стотина милиона и балонът не спира да се надува. Ако се вземе пример от ръгби и се покаже, че правилата са, за да се спазват, може да имаме позитивна и оздравителна промяна и в играта, която продължава да е №1 на планетата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos