Българката Боряна Калейн спечели златен медал на бухалки и сребро на лента на финалите на отделните уреди на турнира на сериите Гран При по художествена гимнастика в чешкия град Бърно.

Така Калейн завоюва пълен комплект отличия, след като вчера взе бронз в многобоя. на обръч българката се нареди четвърта, а на топка остана на пето място.

Калейн изигра много силни бухалки и получи оценка от 23.150 точки. Във финала на лента тя взе сребърен медал с оценка от 21.100 точки, след като не допусна груби грешки, но си спести елементи. Победителка на уреда стана Влада Николченко (Украйна) с 22.000 точки.

На топка Калейн имаше две изпускания и беше оценена с 20.750 точки, което е отреди петото място. На обръч българката игра колебливо и след 21.600 точки зае четвъртата позиция. На обръч победителка стана Алина Харнаско (Беларус) с 23.700 точки, а на топката златното отличие завоюва Влада Николченко (Украйна) с 23.050 точки.

"Чувствам се много добре. Това беше един добър старт на сезона и от тук нататък мога само да надграждам. Смятам, че композициите ми се приеха много добре от всички. Успяхме на направим четири напълно различни като стил съчетания, на които тепърва ще се види пълния им блясък. Отне ни доста време докато подберем музиките за тази толкова важна година. Искахме да са напълно различни една от друга и смятам, че успяхме", заяви грацията.

Любимото съчетание на Калейн е това с бухалки.

"Определено любими са ми бухалките, макар че харесвам много всичките си съчетания. Всяко едно има собствена история и за мен е уникално. Въпреки, че едни от най-големите ми конкурентки не участваха в Бърно, състезанието в никакъв случай не беше слабо. Стартираха трите най-силни гимнастички на Украйна, една от основните състезателки на Беларус, както и най-добрата гимнастичка на САЩ. Смятам, че всички имат много силни и хубави композиции и конкуренцията между нас ще бъде огромна", добави българката.

Тя е получила похвали за представянето си от президента на БФХГ и от старши треньор на националния отбор за жени Бранимира Маркова.

"Чух се с госпожа Раева. Доволна е от представянето ми в многобоя. За днешното състезание както тя, така и аз знаем какви грешки допуснах. Ще има леки промени по съчетанията с оглед на това да бъдат по-лесно изиграни без да губят от атрактивността и трудността си. Говорих и с госпожа Маркова. Тя също е доволна от представянето ми. Това е началото на сезона, който ще приключи с Олимпийските игри през август, където съчетанията трябва да бъдат изиграни перфектно. Личната ми треньорка Марияна Памукова е може би най-критичният човек около мен, без който обаче нямаше да напредна толкова много през годините. Да, тя е доволна и недоволна едновременно. Поздрави ме за това, че въпреки грешките в началото на състезанието успях да се мобилизирам и да покажа съчетанията си така, че да бъдат разбрани и оценени. Не е доволна от това, че спестих някои елементи",каза още Боряна Калейн.

Амбициите на националката за тази година са медал от европейското първенство и от олимпийските игри в Токио.

"Искам медал, както от Европейското първенство, така и от Олимпийските игри. Госпожа Раева е права. Наистина имаме много сложи и конкурентни съчетания този сезон. Единственото, което се иска от нас е да ги изиграем с всички заложени елементи и без грешка", каза още Калейн.