Фаворит №1 на букмейкърите за олимпийско злато в спринта на 100 метра при жените - Ша'Кари Ричардсън, може и да пропусне игрите в Токио.

21-годишната спринтьорка спечели американската олимпийска квалификация с време 10.86 секунди, с което даде заявка да е сериозен фактор по време на Олимпиадата, а мнозина очакваха тя да грабне златото.

След въпросната квалификация тя е дала задължителна допинг проба, в която е открито наличието на канабис.

Макар наркотичното вещество да не подобрява резултатите на спринтьорите, то е в списъка на забранените вещества, подобно на кокаина и други наркотични субстанции.

Именно заради това тя бе извадена от олимпийската квалиифкация на 200 метра, а към момента участието й на игрите е под въпрос. Тя може да понесе наказание от две години, каквото е правилото на Международната федерация по лека атлетика.

Медиите отвъд океана твърдят, че завършилата на 4-о място в американскта квалификация - Джена Прандини, вече е получила обаждане, че най-вероятно ще пътува за Токио вместо Ричардсън.

Самата състезателка, който в тийнейджърските години е правила опит за самоубийство, написа краткото "Аз съм човек" в Туитър, след като информацията плъзна навсякъде.