Деветият етап на тазгодишния "Тур дьо Франс" оправда очакванията да е най-интересният от началото на състезанието.

Изкачването на легендарната планина "Пюи дьо Дом" се оказа изключително трудна задача, като победата отиде за 36-годишния канадец Майкъл Уудс от отбора на "Израел-Премиер Тех".

В последните мъчителни метри Уудс успя да изпревари американеца Матео Йоргенсон от отбора на "Мовистар", който беше на първата позиция в над 40 километра и то абсолютно сам.

Двамата бяха част от откъсване с 14 състезатели, които натрупаха огромна разлика пред огромната група, като тя ги пусна на дистанция от над 10 минути.

В крайна сметка силите на Йоргенсон не стигнаха и той дори не завърши в тройката. Второто място е за французина Пиер Латур от "Тотал Енерджис", а тройката допълни словенеца Матей Мохорич от "Бахрейн Викториъс".

Интересна бе и битката за генералното класиране, като двамата лидери Йонас Вингегор ("Йъмбо Висма") и Тадей Погачар ("ОАЕ") влязоха заедно в изкачването, но в самия край словеценът във втори пореден планински етап атакува и успя да стопи още осем секунди разлика спрямо своя съперник.

Вингегор остава с жълтата фланелка, но преднината му пред Погачар вече е само 17 секунди. Трети в генералното на 2:40 минути е шампиона от "Джиро Д'Италия" 2021 Джай Хиндли ("Бора").

За Майкъл Уудс етапната победа е първа в обиколката на Франция, като той има и две от Вуелтата през 2018-а и 2020 година.

Изкачването на Пюи дьо Дом бе първо в обиколката на Франция от 35 години. В утрешния ден колоездачите почиват за първи път преди да излязат за десетия етап, който е с леки изкачвания.