Канада поднесе сериозна сензация и победи САЩ в щафетата на 4х100 метра на Световното първенство по лека атлетика в Прегон.

Американските спринтьори направиха два перфектни подиума с първите три места в спринтовете на 100 и 200 метра, като всички очакваха доминацията им да се пренесе и в щафетата.

Домакинската публика обаче бе смълчана от канадците, които в състав Аарън Браун, Джером Блейк, Брендън Родни и звездата Днре Де Грас, изминаха дистанцията за общо 37.48 секунди.

На седем стотни от секундата зад тях останаха американците, които водеха на първите три поста, но на последния Де Грас успя да извоюва драматичната победа за Канада.

На третата позиция се наредиха спринтьорите на Великобритания, а за трето поредно Световно първенство, мъжете на Ямайка останаха извън зоната на медалите с четвъртото си място.

Огромно разочарование за Ямайка имаше и в женскта щафета. Спринтьорките на карибската страна обраха медалите в индивидуалните спринтове, но се провалиха в щафетата.

Снимка: Getty images

Те завършиха на второто място, но то ще бъде прието като разочарование, а провалът настъпи след грешка в предаването на щафетата между първи и втори поста.

Кемба Нелсън забави олимпийската шампионка Илей Томпсън-Хера, а въпреки огромните усилия на големите звезди да наваксат загубеното, в крайна сметка щафетата на Ямайка завърши на четири хилядни от секундата зад тази на САЩ.

Шампионките зарадваха домакинската публика в състав Мелиса Джеферсън, Аби Щайнер, Джена Прандини и Тваниша Тери. Брозновите медали останаха за Германия.

Тази нощ се проведоха още четири финала в отделните дисциплина, като на 800 метри при мъжете шампион стана олимпийският шампион Емануел Корир от Кения. Зад него се наредиха Джамел Седжати от Алжир и Марко Ароп от Канада.

Олимпийският шампион в тройния скок - Педро Пичардо от Португалия най-сетне успя да стъпи и на световния връх, със скок от 17.95 метра, който направи.

Той остави на 40 сантиметра зад себе си Хюжес Занго от Буркина Фасо, а трети остана китаецът Жу Яминг.

Снимка: Getty images

Андерсън Питърс от Гренада пък се превърна в първия мъж, който защитава световната си титла в хвърлянето на копие. Карибската звезда спечели с резултат от 90.54 метра, оставяйки зад себе си олимпийския шампион от Индия - Нийраж Чопра, както и чеха Якуб Вадлех.

Снимка: Getty images

При дамите се проведе бягането на 5000 метра, където без никакви изненади медалите отидоха в Етиопия и Кения.

Шампионска стана Гудаф Цегай от Етиопия с 14:46.29 минути, зад нея се нареди Беатрис Чебет от Кения, а трета завърши Дауит Сеяум от Етиопия.

Снимка: Getty images