Канада е новият световен шампион по хокей на лед след драматичен финал срещу Финландия, повторил този от предходния шампионат на планетата.

Сега ролите се размениха и "кленовите листа" спечелиха с 3:2 в продължение, в което отборите останаха с по трима полеви хокеисти и вратар на леда - изключително зрелище.

Златният гол на внезапната смърт отбеляза нападателят на Отава Сенатърс в НХЛ - Ник Пол, който завърши мълниеносна контраатака. Преди това в редовните три третини резултатът бе 2:2.

Така родината на хокея изравни по световни титли Русия (плюс СССР) с 27. Но не само това е повод за гордост, а и за възхищение и изумление какво може да поднесе една спортна битка.

Канадският тим стартира с три поредни загуби турнира, след като бе събран буквално дни преди започването му с играчите от НХЛ, които нямаха участие в плейофите.

Те завършиха груповата фаза с 3 победи и 4 поражения, като единствено успехът на Германия над домакина Латвия в последния мач ги класира в елиминациите.

Там обаче започна златна серия - победи над Русия, САЩ и Финландия, които (заедно с Швеция) бяха сочени за най-големите фаворити за титлата.

И на финала, както и на целия турнир, триумфът изглеждаше малко вероятен за големи периоди от време. Канада губеше с 0:1, после с 1:2, но някак се връщаше в играта. За да се позлати в овъртайма.

Това е и първият случай на цялото първенство, в който Финландия допусна три шайби в мрежата си.

Изобщо - малко чудо, както го определиха медиите в Канада. В хокея обаче чудеса се случват.