Магнус Карлсен поведе еднолично на Световното първенство по ускорен шахмат, след като победи играча, считан за негов вероятен бъдещ наследник на трона. Норвежкият шампион на планетата спечели с белите фигури срещу 18-годишния Алиреза Фируджа, който смело опита да постигне победа и не игра за реми срещу хегемона.

Във Варшава именно тази партия се чакаше с най-голям интерес - тя противопостави световните №1 и №2 в ранглистата към момента. Роденият в Иран и състезаващ се за Франция Фируджа е човекът, определян за най-близък като качество, талант и потенциал до Магнус.

Любопитно, преди дни, след като за четвърти път защити световната си титла срещу Ян Непомнящий, Карлсен отсече, че няма да се яви на следващата защита срещу претендент, ако неговото име е различно от това на Алиреза. Толкова високо самият шампион определя нивото на този опонент.

След успеха над Фируджа във Варшава, норвежецът води в класирането на Световното първенство по ускорен шахмат със 7.5 точки.

А днес го чака сблъсък с втория в подреждането - Нодирбек Абдусаторов (Узбекистан), който е само на 17 години и считан за друг от младата вълна феномени в играта. Точките му към момента са 7, с което дели второ-четвърто място с двама руснаци - Александър Гришчук и Ян Непомнящий.

Следват 8 шахматисти с по 6.5 точки, сред които и Иван Чепаринов.

При жените Александра Костенюк (Русия) е начело със 7.5 точки, пет състезателки делят второто място с по 6 т., а след тях се нареждат 11 шахматистки с по 5.5 точки, сред които е и бившата световна шампионка Антоанета Стефанова (България).