Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра - Кастер Семеня, загуби ключовото за кариерата си дело в Спортния арбитраж в Лозана.

Южноафриканката, която от началото на кариерата си е известна с прекалено завишените нива на тестостерон, се бореше срещу опитите на Световната федерация по лека атлетика за ограничението му.

Според влезлите в сила през миналата година правила на федерацията, състезателките не могат да се състезават на разстояния между 400 и 1500 метра с тестостерон над нивата, които един организъм може сам да произведе.

Именно в това число попада Семеня, която ще трябва да взима медикаменти за сваляне на тестостерона или да прекрати кареирата си.

Това бе причината южноафриканката да обжалва решението пред КАС, но за нейно съжаление съдът го отхвърли.

"Изключително съм разочаровна. Това решение е позорно. Отказвам Световната федерация да ме дрогира, за да ме промени. Аз съм тази, която съм.

Да изхвърляш жени от спорта заради натуралните им възможности е жестоко. Това поставя тази федерация на грешната страна в историята.

Ще продължа да се боря за човешките права на дамите в спорта. Не само на пистата, но и извън нея. Всички трябва да можем да бягаме така, както сме родени".

Семеня вече пропусна последното Световно първенство именно заради това правило, с което тя не успя да се справи. Ако южноафриканката не започне да приема нужните медикаменти, тя със сигурност няма да успее да отиде в Токио, за да защити двете си поредни олимпийски титли.

Със сегашните си нива на тестостерон тя може да вземе участие в надпреварата на 200 метра, но на този етап не успява да покрие нужното време за квота.