На фона на масовите демонстрации в Иран, посветени на искането на повече свободи за жените в страната, спортистката Елназ Рекаби изчезна.

Тя е състезателка по спортно катерене, която реши да изрази гражданската си позиция заедно с хиляди свои сънароднички, но с разликата, че все пак имаше и трибуната да го направи публично.

Това се случи по време на Азиатския шампионат по спортно катерене в Сеул (Южна Корея), където Рекаби наруши изричните заповеди и проведе състезанието без задължителния хиджаб.

Този вид облекло е задължително за жените в Иран, а спортистките от тази страна участват в състезанията с модифицирани спортни хиджаби, но Елназ Рекаби демонстративно реши да го захвърли.

Дрескодът я превърна в герой за всички протестиращи, но близките на катерачката бързо се оплакаха, че вече два дни нямат контакт с нея.

При последното си съобщения тя е казала на свои приятели, че е в Сеул с лице от иранските служби.

Правителството веднага побърза да разсее всички съмнения и конспирации и написа, че Елназ Реакби е отлетяла от Сеул за Техеран в понеделник. Посолството на Иран в Южна Корея също излезе с официално съобщение и разкритикува всички според тях лъжливи новини и търсенето на сензации.

Близките на Рекаби и протестиращите обаче са убедени, че тя е в Иран, но не на свобода, а в затвор, където е отведена веднага след кацането на самолета.

Причината е ясна - демонстративният отказ да носи хиджаб.

Случаят веднага върна спомените към тенисистката Пън Шуей, която в края на миналата година се оплака, че е жертва на сексуално насилие от висш деятел на комунистическата партия.

След това признание тя буквално изчезна от лицето на земята за няколко седмици, но заради огромният обществен натиск, в Китай се появиха няколко видеа с нея.

Очевидно тя е жива, но мнозина заподозряха, че това е сцена просто за клипа, а Шуей е държана в затвор заради разкритията си.